Hypotheekrenteaftrek niet verrekenen met een voorlopige teruggave

22.06.2018

De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Dit kun je verrekenen met een voorlopige teruggave, maar je kunt er ook een spaarpot van maken.

Als huiseigenaar krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug van de Belastingdienst. Je profiteert namelijk van de zogenaamde hypotheekrenteaftrek. Het betaalde bedrag aan hypotheekrente kun je onder voorwaarden meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting. Wat je dit jaar betaalt, kun je begin 2019 meenemen in de aangifte. Je kunt ook door middel van een voorschot nu al een bedrag ontvangen in de vorm van een voorlopige teruggave. Heb je het extraatje maandelijks niet echt nodig? Verzoek dan niet om een voorlopige teruggave.

Hoe krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug?

Over het bruto-inkomen betaal je heffingen. Vervolgens krijg je netto uitgekeerd door de werkgever. Huiseigenaren betalen eigenlijk teveel belasting over het inkomen. Stel over een jaar gerekend is er 7.000 euro aan hypotheekrente betaald voor de hypotheek op de eigen woning. Met dit bedrag kun je jouw inkomen verlagen. De verschuldigde heffingen hierover krijg je namelijk terug van de Belastingdienst. Jaarlijks vóór 1 mei dien je de aangifte inkomstenbelasting in over het voorgaande jaar. Vervolgens krijg je vanaf juli de teruggave van de Belastingdienst uitgekeerd.

Hoe vraag je een voorlopige teruggave aan?

Hiervoor kun je met jouw DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst. Je kiest voor de optie voorlopige teruggave aanvragen. Hier vul je in wat je vermoedelijk dit jaar gaat verdienen en hoeveel hypotheekrente je verschuldigd bent. Het mogen schattingen zijn. Het programma rekent op basis van de ingevulde gegevens uit waar je maandelijks recht op hebt. Nadat de Belastingdienst alles verwerkt heeft, krijg je er bericht van. Dit verzoek kun je ook in de loop van het jaar indienen. Je kunt het bedrag waar je recht op hebt bijvoorbeeld ook in een periode van bijvoorbeeld zes maanden uitgekeerd krijgen.

Je kunt er ook een spaarpot van maken

Zonder voorlopige teruggave krijg je het dus later pas uitgekeerd. Vóór 1 mei indienen is vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het bedrag in één keer achteraf ontvangen heeft ook voordelen. Zie het als extra vakantiegeld. Bij een voorlopige teruggave maak je het bedrag bijna ongemerkt op. Je kunt er ook voor kiezen om de belastingteruggave te gebruiken voor extra aflossingen om jouw hypotheekschuld te verlagen. Neem in dat geval wel eerst contact op met jouw hypotheekadviseur. Extra aflossen is namelijk niet altijd gunstig.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 0252 - 530 542
  • E-mail: info@vanhaaftenadvies.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van Van Haaften Advies

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 0252 - 530 542
  • E-mail: info@vanhaaftenadvies.nl